Borstimplantaten verhogen kans op borstkanker

Vrouwen met een siliconen borstimplantaat hebben een grotere kans om een vorm van lymfeklierkanker in de borst te krijgen. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse Kanker Instituut van Amsterdam.

De studie, die woensdag gepubliceerd werd in de Journal of the American Medical Association toont voor het eerst aan dat er een duidelijk verband is tussen borstimplantaten en kanker.

De Amsterdamse studie bevestigt dat in een periode van twaalf jaar (1994-2006) elf vrouwen in Nederland ALCL, een vorm van lymfeklierkanker, in de borst hadden. Opvallend daarbij is dat maar liefst vijf daarvan siliconen borstprotheses hadden. Alle vijf vrouwen hadden die laten plaatsen uit cosmetische overwegingen.

De kans op ALCL in de borst is dus groter wanneer een vrouw siliconen in de borst heeft. Toch moeten vrouwen met borstimplantaten zich niet meteen zorgen maken. ALCL is immers heel zeldzaam, en de kans om het te krijgen is voor iedere vrouw klein.

Borstimplantaten worden in de meeste gevallen gebruikt voor borstvergrotingen. In de overige gevallen gaat het om borstreconstructies, vaak bij vrouwen die één of beide borsten verloren na borstkanker.

Medinews, 6 november 2008